Najlepsze portugalskie sardynki w dzielnicy Baixa w Lizbonie
Z wyjazdu do Paryża czy Londynu, turyści przywożą plakietki z widokiem wieży Eiffla lub Big Bena. Wracając z Lizbony kupują na pamiątkę puszkę sardynek, z naniesionym na opakowaniu rokiem swoich narodzin.
Sardynki to ryby śródziemnomorskie i atlantyckie, które dochodzą do długości 30 cm, jednak do konsumpcji są odławiane już w wielkości około 10 cm. Przypominają trochę szprotki, lecz są o wiele smaczniejsze. Odławiane masowo przez portugalskich rybaków, stały się symbolem nie tylko kuchni tego kraju, ale również samej Portugalii. Dlatego, gdy w Lizbonie odbywa się festiwal św. Antoniego, sardynka jest motywem przewodnim tego wydarzenia. W tym czasie dominuje również na talerzach, zarówno mieszkańców, jak i turystów odwiedzających to piękne miasto, pełne wspaniałych zabytków, takich jak:
- piękny plac handlowy Praça do Comércio, nad rzeką Tag, na który wracali marynarze z połowów i dalekich wypraw,
- zabytkowa, 45 metrowa winda z punktem widokowym- Elewator de Santa Justa,
- zbudowany za czasów Maurów, w XII wieku- Zamek św. Jerzego,
- postawiona w 1150 roku, w miejscu dawnego, mauretańskiego meczetu- Katedra Sé.
Spacerując po uliczkach Lizbony, warto zajrzeć do dzielnicy Baixa i do mieszczącego się tam specjalnego sklepu. W okolicach placu Rossio można dosłownie zanurzyć się w Fantastycznym Świecie Portugalskiej Sardynki. Oferta sklepu to setki rodzajów puszek z sardynkami, które różnią się wierzchnią nalepką. Można ją dobrać do własnych potrzeb. Spersonalizowane sardynki w oleju czy w pomidorach, mogą być oklejone nalepką z datą wybranego roku urodzenia danej osoby, licząc od 1916. Dodatkowo na nalepce mogą znaleźć się informacje np. o tym, kto wybitny urodził się w danym roku i co wielkiego wydarzyło się wtedy. Takie sardynki można zabrać ze sobą jako pamiątkę lub zjeść na kolację, delektując się nimi przy np. sprawdzaniu wyników rozgrywek sportowych, wykorzystując STS kod promocyjny.
Portugalskie sardynki – dla smakoszy i dbających o swoje zdrowie
Sardynki to krewne polskich śledzi. Od zawsze wspierają jadłospis Portugalczyków, ale również są bardzo lubiane na całym świecie. W Polsce puszka sardynek była bardzo cenionym przysmakiem już w czasach PRL’u. Dzisiaj dostępna jest w różnej postaci. Może być spożywana z grilla, smażona na patelni, wędzona lub z puszki. Ta niewielka rybka ma w sobie wiele wartości odżywczych i uważana jest za najzdrowszą rybę na świecie. Ponadto, jak uważają naukowcy, przyjmuje najmniej zanieczyszczeń do swojego wnętrza. Dzięki jej regularnemu zjadaniu można wzbogacić swoje menu o odpowiednie ilości kwasów Omega 3, witamin z grupy B, witaminy D, fosforu, selenu, wapnia, potasu, miedzi czy żelaza. To produkt, który wspiera leczenie chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, choroby Alzheimera, depresji czy demencji. Chroni i wzmacnia pracę wielu systemów w organizmie, w tym np. kostny. Portugalskie sardynki zalecane są seniorom, dzieciom i kobietom w ciąży. Jedynie alergicy i osoby z dną moczanową powinny ograniczyć ich spożywanie.
Wracając z Portugalii nie można zapomnieć o kupieniu na pamiątkę kilku puszek sardynek. Jednak są one tak pyszne i zdrowe, że po powrocie warto je zjeść zamiast trzymać je w szafce jako turystyczny souvenir.